2 Mart 2014 Pazar

Kitap Yorumu; Uyumsuz

Uyumsuz 

 Distopik kitaplar her zaman ilgimi çekmiştir ve hepsini de severek okumuşumdur. Uyumsuz da beni hayal kırıklığına uğratmadı bu konuda. Ne hayal kırıklığı? Okuduğum en sürükleyci kitaptı. Hatta kitabı bitirdikten sonra daha da sevdim distopik tarzı.
Ablamın hediyesi olan bu kitap yaklaşık 5 aydır kitaplıkta öylece duruyor, aslında çoktan okurdum ama filmin çıkmasına yakın okumak istedim. (Filmi Türkiye'de 28 Mart'ta vizyona girecek.) İyi de yaptığımı düşünüyorum çünkü kitap-film uyarlamalarında çok hassasım :D






Arka kapak ise şöyle;

Beatrice Priorın Chicagosunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Uyumsuz her yönüyle çok güzel bir kitaptı benim için. Yazarın akıcı anlatımı, kurgunun güzelliği ve gerçekçiliği, karakterlerin özellikleri ve daha bir sürü şey kitabı elimden bıraktırtmadı bana. Normal, sakince okurken anında yeni bi' olayın içine sürükleniyorsunuz ve okudukça okumak istiyorsunuz. Ben 3 gün içinde bitirdim tabi okul olmasaydı 1 günde bitecek bir kitaptı.

Çoğu kitapta olduğu gibi ana karakter de birine aşık oluyor, ben bu tip kitaplarda çok fazla aşk aramam ama aşk olmazsa olmaz tabi ki.Önemli olan o kadar  olayın içinde o aşkın okuyucuya düzgün yansıtılması, bu yönden de benden geçer not aldı kitap.

Genel olarak kitaplarda sevmediğim bir şey var o da ilahi yada gözlemci bakış açısıyla yazılmaları. Neyse ki Uyumsuz kahraman bakış açısıyla yazılmıştı. Şimdiki zaman kullanılarak yazılması ise beni hayal kırıklığına uğrattı, biraz tuhaf geliyor bana ama
bir süre sonra olayların akışına kendimi öyle kaptırdım ki farketmedim bile.
 
Her okuyan Açlık Oyunları ile karşılaştırıyor. Tek benzerlikleri distopya olmaları, onun dışında hiç bir benzerlik söz konusu değil. Açlık Oyunları benim gerçekten çok sevdiğim bir seriydi, okumamın üzerinden zaman geçtiğinden midir bilemem ama Uyumsuz yeni favorim oldu. Açlık Oyunları'nda yaşadığım heyecanın, gerilimin 2-3-4-5 katını Uyumsuz'da yaşadım öyle söyleyeyim.
 
Ayrıca kitabın arkasında yazarın resmi de var, o kadar genç olduğunu görünce çok şaşırdım. Bu kadar genç biri, bu kadar sürükleyici bir kitap... Ve daha ilk kitabıymış yazarın, ne diyeyim helal olsun gerçekten.

Şuraya da kitabın 28 Mart'ta çıkacak olan filminin fragmanını ekleyeyim, film üzerinde çok konuşmayacağım çünkü kitap-film uyarlaması manyağı(?) olarak bunun için ayrı bir post yazmayı düşünüyorum :D


Kitap bittiğinde kapağı kapatıp öylece etrafa bakındım. Böyle güzel bi' kurgunun içinden çıkmak çok üzdü beni ama devam kitabı olduğu için üzüntüm çok uzun sürmedi. Serinin 2. kitabı olan Kuralsız'ı da bir an önce okumak istiyorum. Ve eğer Uyumsuz'u okumayan varsa kesinlikle zamanınızı ayırıp okumanızı öneririm, pişman olmazsınız.

Okuyan varsa nasıl buldu kitabı? Ya da distopik tarzda önerebileceğiniz kitap var mı?

4 yorum:

  1. Ben bu seriyi çok seviyorum ya :')
    Her ne kadar şu an pek hatırlamasam da ayrıntılarını, okurken nasıl heycanlandığımı bilirim.
    İkinci kitap da çok güzeldi kesinlikle. Ard arda okumama rağmen hiç sıkılmamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle, uzun zamandır ilk defa bi' kitabı bu kadar çok beğendim sanırım.
      Ah ikinci kitabı da alabilseydim her şey daha güzel olabilirdi...

      Sil
  2. Kitabı çok merak ettim yorumu okuyunca. Yakın zamanda bir posta daha kitap siparişi vereceğim. İçlerinde bu da olacak:))

    YanıtlaSil